06
dec
2021
Helsingborg-Berga
Scandic Helsingborg Nord
Florettgatan 41
Helsingborg ,  25024
Sweden

Silverfloden – svenskarna som lyckades i Sydamerika med en blinkning till Evert Taube

Ett föredrag om en relativt okänd del av vår historia. Dödskaravanen, den första i romantrilogin, skildrar fattiga svenskar som via Brasilien efter alla vedermödor landar i Misiones, Argentina, men för hundra år sedan flydde eller lämnade människor Sverige av olika anledningar.

Tiden som den andra fristående fortsättningen Silverfloden och föredraget skildrar var en fantastisk period för Argentina. Landet var för lite över hundra år sedan ett av de allra rikaste i världen. Idag hör det till ett av de fattigare. Då var Sverige ett av de fattigaste, idag ett av de rikaste men var kommer vi att vara om fyrtio, femtio år? Välstånd är inget vi kan ta för givet utan att vårda, fördela och utveckla. Detta är något vi kan lära av historien och som föredraget bland annat berör.

Svenska framgångar i Buenos Aires och området Rio de la Plata (Silverfloden) var otaliga. En grupp revolutionerade mejerirörelsen och kallades för Smörklicken, två svenskar ritade Casa Rosada, presidentpalatset men varifrån kommer stadens gatsten? Och varför var en svensk kapten med när landet blev självständigt 1816? Vem var ”Likfiskaren”? Vad gjorde egentligen Evert Taube i Buenos Aires 1910? Hur kunde göteborgaren Otto Nordenskiöld bli deras nationalhjälte? Varför var svenskar ledande inom polarforskningen på Antarctica Argentina? Varför har Maradonas hemmaklubb svenska färger? Dessa och många fler frågor besvaras under ett lärorikt och underhållande föredrag.

Mats Erasmie, från Göteborg och Tjörn, är civilekonom som utöver skrivandet driver startup-bolag, är styrelseproffs och engagerar sig som vd-stöd för ett antal medelstora bolag. Han tränar även människor i försäljning och ledarskap, både nationellt och internationellt. Mats har tidigare på Libers förlag gett ut ett tiotal fack- och läroböcker. Föreläser även gärna digitalt.