Vår medlem Tomas Andrén höll en föreläsning om den svenska orden W:6, om dess historia, grundfilosofi, värderingar och om varför han är med i denna orden. 

Hur kommer ett ordenssällskap till?

Mycket handlade om disciplinär ordning i umgängesform, som också satte sin prägel på de gamla gillenas stadgar. Till detta tillkom sedan ceremonier och rituella förehavanden som utformats av den mänskliga fantasin och efterapningarnas konto. Ödet, yrkesgemenskapen och kamratskap från skolåldern spelade också in vid bildande av sällskapet.

De flesta Ordenssällskap har sitt ursprung i medeltidens skråväsende och hantverksgillen. En Orden är en sammanslutning av människor med ett gemensamt intresse och där det samtidigt förekommer en viss slutenhet.

August Paulin grundade tillsammans med fem andra unga män i Göteborg Sällskapet W:6 i mitten av 1800-talet och de skrev stadgar och ritualer, vilka en del – i oförändrat skick – är i bruk än i dag. Sällskapets emblem tvenne i ett handslag förenade händer omgivna av en ringlande orm tillkom redan vid starten.

Vänskapstanken och W:6 spreds i slutet på 1800-talet till stor del genom den skeppshandel som skedde runt Sveriges kuster. Redan 5 år efter att den första logen startade i Göteborg bildades den andra i Norrköping. Under 1800-talet bildades tio W:6-loger, samtliga runt vår kust. Under 1900-talet bildades ytterligare 18 W:6-loger i landet och nu under 2000-talet har tre nya loger bildads och totalt finns idag 31 W:6-loger i landet, där den nyaste är Växjölogen, som bildades 2020. 

“W” i W:6 står för Wänskapen och “6” för antalet stiftare. Det frö som såddes av de sex stiftarna i Göteborg, har nu broderloger på 30 platser i vårt land och är i dag ett av Sveriges största ordenssällskap med drygt 6 000 medlemmar.